Vuosittain 5.11. täällä kaukaisella rannalla vietetään muistopäivää ruutisalaliiton mönkään menemisen takia. Vuonna 1605 kuninkaana oli Jaakko I ja hänet sekä koko parlamentti yritettiin räjäyttää taivaan tuuliin siinä kuitenkaan onnistumatta. Päämääränä oli tietystikin tämän protestanttisen kuninkaan syrjäyttäminen ja katolisen monarkin asettaminen valtaistuimelle. Tällöin katoliset olivat Englannissa vainottu uskontokunta ja esimerkiksi katolisena pappina toimiminen oli kuolemanrangaistuksen uhalla kielletty. Herra nimeltä Guy Fawkes oli erittäin tärkeänä jäsenenä tässä ruutisalaliitossa ja hän antaa tänäkin päivänä nimensä tälle juhlapäivälle. 5.11. on siis Guy Fawkes-päivä tai bonfire night eli kokkoyö. Jos bonfire night osuu viikolle niin isoimmat juhlallisuudet ja ilotulitukset siirretään seuraavalle viikonlopulle mutta kyllä läpi viikon on paukuttelua kuulunut kaikkialta.

Tänä vuonna me lähdimme Charlesin kanssa bonfire nightiin kohti Dudleyä ja siellä sijaitsevaa Himley Hall- nimistä kartanoa. Siellä järjestettiin isot juhlallisuudet huvipuistoineen kaikkineen. Väkeä oli hurjasti siitä huolimatta, että sisäänpääsy aikuisilta oli £9 ja lapsilta mitä lie. Auton parkkiin saaminen maksoi sekin £5.

Birmingham%202014%20008.jpg

Meidän pääsylipuissa oli numerointi siinä 11 000 tienoilla mutta tuskin ihan nollasta kuitenkaan ovat niitä aloittaneet myydä.

Birmingham%202014%20009.jpg

Usein kokkoon on pykätty myös ihmistä muistuttava heinistä rakennettu hahmo - herra Guy Hawkes tietysti.

Birmingham%202014%20012.jpg

Ilotulitukset kestivät puolisen tuntia joten kyllä siinä sai yhdeksän punnan edestä paukuttelua. Niihin oli yhdistetty myös jostain kartanon ja kokon välimaastosta soitettu musiikki joten kyseessä oli oikein kunnon taidepläjäys.

Birmingham%202014%20028.jpg

Sääkin suosi tällä kertaa ja pysyi satamatta koko illan. Kumpparit olivat silti tarpeen sillä nurmikko oli todella mutainen ja märkä. Me emme lähteneet mukaan huvipuiston iloitteluihin vaan hyppäsimme ilotulitteiden päätteeksi takaisin autoon ja kurvasimme kaupan kautta kotiin. Monet isommat kaupat kun ovat auki 24h ja näin vältimme viikonlopun ruuhkat kun teimme ostokset lauantai-iltana kello 23 tienoilla.