Viime aikoina Finn-Guildin eli suomalais-brittiläisen kansalaisjärjestön nettifoorumilla on ollut kirjoituksia siitä miten kummallisia tapoja ja tottumuksia englantilaisilla on näin suomalaisittain tarkasteltuna. Omasta mielestäni oudoin on ehdottomasti se kun ulkokengillä tallustellaan sisällä. Ajatelkaa nyt, likaiset kengät ja kokolattiamatto (tai ylipäätään mikään lattiamateriaali) eivät vain sovi yhteen. Tosin eräässä suomipiirin tapaamisessa useat täällä jo vuosikymmeniä asuneet suomalaiset pitivät tosi hassuna asiana sitä kun otin kengät pois eteisessä ja kipitin sukkasillani olohuoneeseen. Charlesin vanhemmilla ollaan aina kengät tai tossut jalassa sisällä ja kyllä he meillekin astelevat samoin kuin kotiinsa mutten ole siitä viitsinyt mitään huomauttaa. Charles osaa jo ottaa kengät pois sisään tullessaan – onpa hyvin koulutettu yksilö.

 

Toinen kummallinen seikka on tiskien tiskaaminen. Tiskikonehan täällä on kuin pyhä lehmä ja sitä sopii käyttää vain hätätilanteessa joten useimmiten tiskit tiskataan käsin. Tiskejä ei kuitenkaan huuhdella vaan ne nostetaan saippuavedestä suoraan kuivaustelineeseen valumaan josta ne sitten kuivataan pyyhkeeseen ja laitetaan kaappiin. Charles osaa tässäkin tilanteessa onneksi toimia oikein ja huuhtelee tiskit ainakin silloin kun hallitus on läsnä. Minä meillä kuitenkin toimin päätiskaajana siksi koska vain minä osaan tehdä sen oikein () ja siksi koska aikaa tiskailla minulla riittää vaikka muille jakaa. Tiskeihin liittyen vielä, kuivauskaappeja täällä ei valitettavasti ole vaan käytössä on tosiaankin tiskipöydällä pidettävät kuivaustelineet joihin sopii kerralla minimaalisen vähän astioita. Tiskatessa saa siis tuumailla kuivaako ensin puolet pestyistä astioista ja antaa tiski- ja huuhteluveden jäähtyä siinä samalla vai yrittäkö pinota tiskit kattoon asti ulottuvaksi kasaksi joka kuitenkin romahtaa jossain vaiheessa.

 

Kolmanneksi asiaksi nousee kylpeminen. Tai ei kylpeminen vaan kylvyssä likoamisen jälkeinen ammeesta kylpymatolle nouseminen ja kropan pyyhkeeseen kuivaaminen ilman suihkuttelua siinä välissä. Esimerkiksi meillä on amme toisessa päässä kylpyhuonetta ja suihkukaappi toisessa, joten kylvyn jälkeen täytyy kipittää saippuaisena toiseen nurkkaan peseytymään kun ammeessa ei ole edes suihkua vaan siinä on pelkästään pienet hanat ammeen täyttämistä varten (ja kuuma- ja kylmävesihana tietysti erikseen). Ja aasinsiltana toiseen asiaan, meillä kylpyhuoneessa ei ole minkäänlaista lattiakaivoa muualla kuin suihkukaapissa. Jos käsienpesualtaassa jää vahingossa hana vuotamaan minne se vesi menee? Meidän tapauksessa tietysti jostain raosta sinne samaan välikattoon jonne suihkukin vetensä päästi, mutta ihan noin yleisellä tasolla?

 

Muutama muu huomiota ja huvitusta sekä myös hetkittäistä ärsytystä herättänyt seikka (osasta olen teille päässyt jo aiemminkin purnaaamaan vaan kertaus on opintojen äiti):

 

*Britit tykkäävät koristella autojensa takalaseja lätkillä joissa lukee joku hyvin hassu fraasi. Esimerkiksi ”pieni ihminen kyydissä”, ”pikku prinsessa kyydissä” tai vaikkapa ”äkäinen herra kyydissä”. Niin 80-lukua.

*Kylmä- ja kuumavesihana ovat yleensä erikseen; joka käsienpesun yhteydessä pitää siis valita sormien palelluttaminen tai keittäminen.

*Tee tulee oikeaoppisesti ja sofistikoituneesti valmistaa seuraavalla tavalla: ensin mukiin kaadetaan maito ja sitten vasta vesi. Näin siitä tulee kuulemma paljon parempaa kuin toisin päin meneteltäessä. Juu, varmasti.

*Sängyissä on aina tuplatäkki, se on traditio. No minä en ainakaan osaa sellaisen alla nukkua, anteeksi nyt vaan.

*Ne kokolattiamatot.

*Vieraita vastaantulevia ihmisiä tervehditään ja heille jutustellaan. Ainakin säästä pitää muutama sana vaihtaa jos ei muuten olisi sanottavaa.

*Viralliset asiat hoidetaan huomenna, joskus tai ei tänä vuonna.

*Ja kun sen virallisen asian ensi vuonna hoitaa niin kaikkialle pitää soittaa. Mitään asioita kun vain ei voi hoitaa netissä, sähköpostitse, paperitse tahi paikanpäällä käymällä.

 

Seuraavaksi taidankin miettiä kiitosta saaneita asioita ettei menisi ihan mollaamiseksi...