Kello herätti aamukuudelta ja aamiaisen jälkeen ekologi ja assistentti hyppäsivät autoon ja ajelivat parin tunnin matkan kylään nimeltä Tidworth. Siellä odotti iso pelto ja siellä asuvat kaikenkarvaiset eläimet. Pellolle on tulevaisuudessa tarkoitus rakentaa jonkinlainen tönö ja sen tieltä on tarve siirtää pois kaikki siellä asustelevat tyypit. Iso pelto oli miinoitettu taas kerran niillä jo aiemmin mainitsemillani auton matoilla ynnä muilla lämpimillä huovanpalasilla joiden alle asukkaat ryömivät lämmittelemään ja piileskelemään ja kävelimme peltoa ympäri parisen tuntia näitä mattoja nostellen. Aina kun maton alta paljastui sammakko, rupikonna tai vaskitsa, ne piti poimia sankoon ja aika ajoin käydä tyhjentämässä ne viereiselle pellolle jossa tyypit saavat jatkaa eloaan turvassa. Takaisin tälle pellolle tyypit eivät ainakaan kovin helposti pääse, peltoa nimittäin ympäröi muovista kyhätty polvenkorkuinen aita. Mattojen alla oli myös hiiriä, myyriä, hämähäkkejä, muurahaisia, kotiloita, etanoita ja toukkia näin vain muutamia mainitakseni, mutta me olimme kiinnostuneita vain sammakoista ja vaskitsoista. Tunnustan tässä vaiheessa ettei itselläni ollut hajuakaan siitä mikä on vaskitsa eli englanniksi slowworm, mutta nythän sitten selvisi sekin. Toiselta nimeltään se on  vaskikäärme mutta matoa se mielestäni enemmänkin muistuttaa. Tässä siis vaskitsa joita poimimme sankoon yhteensä noin 10 kappaletta.

Sankoon kerääntyi myös kivoja sammakoita. Yksi niistä oli erityisen äkäinen ja varsin hyvin syönyt.

Yksi yritti sinnikkäästi hyppiä sangosta pois ja karkuun mutta sitten kun tuli vapauttamisen aika niin se jäikin reunalle roikuskelemaan eikä millään olisi meinannut loikata heinikkoon.

Itse sain pyydystettyä mukavan rauhallisen rupikonnan. Charlesin mielestä oli suorastaan etikettivirhe kutsua tätä tyyppiä sammakoksi, kyseessä kun on kuulemma kaksi aivan eri asiaa. Onhan se toki totta mutta mielestäni sana sammakko kuvaa kaikkia tämän näköisiä elukoita varsin hyvin. Englanniksi sammakko on frog ja rupikonna toad; nyt tiedän senkin enkä tee toiste samaa erhettä.

Hauskaa oli! Huomioikaa myös ekologin käyttämät suojahanskat ja assistentin paljaat kädet ! Huomenna tassuttelen siis taas omiin töihin kunnes koittaa maanantai ja vapaapäivä. Silloin tosin itselläni on tarkoitus suorittaa muutama kurssi apteekkiväelle tarkoitetulla nettiopiskelusivustolla ja Charleskin toi töistä mukanaan kirjoitushommia.

Tänään on vuorotellen satanut ja paistanut ja asteita oli parhaimmillaan +17.